Nombre total de pàgines vistes

què us sembla aquest bloog?

mercredi 25 mars 2009

dimecres, 25 de març de 2009


Memòria històrica

Cal conservar la memòria col·lectiva, saber què va passar, quines coses ens són útils i quines altres cal rebutjar de les que succeïren en el passat. El que no ens podem permetre és el luxe d'ignorar d'on venim, què va passar a les generacions anteriors, com era abans el nostre món.
En el cas del que s'ha anomenat "memòria històrica", existí una voluntat d'esborrar el que havia succeït, de fer desaparèixer el rastre de persones, associacions, partits, sindicats, fets històrics, simulacres de judici, afusellaments, desaparicions, segrests...
La gent que patí directament aquests fets, perquè indirectament fou gairebé tothom, té dret a recuperar la memòria, i en molts casos les despulles, dels seus avantpassats. Tenen tot el dret a reclamar l'anul·lació de judicis que se celebraren sense cap garantia jurídica. Tenen dret a obtenir la reparació de la memòria d'aquelles persones que se situaren al costat de la democràcia i per això patiren la repressió d'aquells que se sublevaren a favor del feixisme i contra la llibertat.
Dedicarem la festa de Son Canals, el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, a "refrescar" la nostra memòria històrica. Com a part d'això, hi ha un concurs de treballs sobre tot plegat. Hi podeu participar arreplegant informació sobre qualcú que visqué els fets que esmentam: la República de 1931, el cop d'estat de juliol del 36, la guerra d'Espanya, la repressió de la postguerra, etc. Potser trobareu el personatge al vostre cercle de familiars o amics. És qüestió de provar-ho!
Vet aquí diferents enllaços que us seran útils per aprofundir en el tema:
Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de les Illes Balears
Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya
Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló
Memòria i Història de Manresa
CEBE Gandesa
Espais de la batalla de l'Ebre. Corbera d'Ebre.
Els fideus den Josep Vílchez
Memorial de l'Exèrcit Popular
Amical de Mauthausen


Crec que amb això n'hi haurà prou per començar. Podeu desar els vostres treballs com memoria_historica

Aucun commentaire: